...pro zdravé mikroklima


Anionty - vzdušné vitamíny

01.11.2009 20:35

 

Vzdušné ionty jsou pro život stejně důležité jako vitamíny. Kladně i záporně nabité vzdušné ionty bývají v přírodě v rovnováze. Pro život člověka jsou pak nejdůležitější záporné kyslíkové ionty - anionty.

Bohužel v městech a moderních budovách je jejich úroveň nebezpečně nízká.

Po statisíce  let  se člověk úspěšně adaptoval na pobyt v otevřené přírodě. Až v posledních několika stoletích naprosto změnil způsob bydlení a prostředí, v němž se pohybuje. Z přírody, která nám prospívala, jsme se odstěhovali a vytvořili si obydlí, která jsou pohodlnější, ale určitě ne zdravější.

Srovnáme - li kvalitu ovzduší v otevřené krajině a vnitřního ovzduší běžného bytu nebo kanceláře, najdeme varující rozdíly. Vzduch v obývaných místnostech je až 10 x znečištěnější a toxičtější než vzduch vně budov. Ovšem ještě markantnější rozdíl mezi kvalitou vnitřního a vnějšího prostředí je v počtu vzdušných iontů.

Zatímco vnější prostředí v přírodě obsahuje 1000 - 100 000 lehkých atmosférických aniontů v cm3, vnitřní ovzduší v bytech pouze 0 - 100 lehkých atmosférických aniontů v cm3. Tento rozdíl v kvalitě ovzduší je tak veliký, že má na lidské zdraví skutečně zásadní dopad.

Vliv koncentrace vzdušných iontů na lidské zdraví bývá ještě stále neprávem podceňován, neřku-li přehlížen. Vědecké týmy i lékaři v současné době hledají příčiny prudce narůstajícího výskytu civilizačních chorob a alergií i v dalších vědních oborech než pouze v medicíně a chemii. Díky tomu byla objevena široká škála zdravotních potíží, které lze vhodnou ionizací vzduchu (sycením záporně nabitými ionty - anionty ) velmi rychle upravit, případně i zcela vyléčit.

Jedná se o většinu respiračních onemocnění včetně astmatu a alergií, kdy obdobný princip používají lékaři při speleoterapii. Dále při psychických a nervových potížích (deprese, bolesti hlavy včetně migrén, nespavost, poruchy nálad, poruchy soustředění a kognitivních funkcí).

Pobyt v přírodě vnímá většina lidí jako příjemný a relaxující. Odpověď proč tomu tak je, není zřejmě vůbec složitá. Stačí změřit úroveň kyslíkových aniontů na místech, která máme zejména v oblibě a pak tam, kde býváme neradi. Oblíbená místa jsou plná aniontů.

Největší koncentraci prospěšných - záporně nabitých vzdušných iontů - aniontů nalezneme v jeskyních. Toho využívají lékaři při speleoterapii zejména u pacientů s alergiemi, astmatem, záněty průdušek a dalšími respiračními chorobami.

Vysoká úroveň ionizace je též v jehličnatých lesích, na horách, u moře a v lázeňských aglomeracích, což jistě věděli naši předkové, když lázně zakládali. Koncentrace aniontů se v těchto místech pohybuje trvale vysoko a na lidský organismus to má blahodárné účinky. A to i na obtíže psychického rázu. Některé lehčí deprese dokáže ionizovaný vzduch odstranit podobně účinně jako medikamenty. Čistý a vitalizovaný vzduch není samozřejmě všelékem. Nicméně jeho aplikace v ovzduší jinak chudém na ionty přináší často a rychle obdivuhodně široké spektrum zdraví prospěšných efektů. Alergie ustupují, ekzémy mizí, lépe usínáme, máme více energie po celý den, cítíme se spokojenější, mozková činnost je efektivnější a více si pamatujeme. Dochází k rozpouštění toxických ložisek v organismu a tedy jeho detoxikaci. Regenerace buněk je rychlejší, takže organismus pomaleji stárne a anionty v krvi působí proti volným radikálům.

A pro připomenutí: co vlastně hlavně kladně působí v dnes tak módních solných jeskyních? Nic jiného, než zase záporné ionty.  

 

—————

Zpět